• Cancel
    Filter
Filter

Postcard Ephemera Auction

Lot: 1 » Fotoğraf

İstanbul Umum Amele Birliğinin İngiltere Amele Partisi Reisi Ramsey Macdonald Şerefine Verdiği Yemek Hatırası 19 Ekim 1923 29 x 35 cm. İngiliz Amele Partisi Reisi İstanbul’da;

1924 yılında İngiltere başbakanı olacak İşçi Partisi lideri James Ramsay MacDonald (1866 – 1937) 19 Ekim 1923’te İstanbul Umum Amele Birliği (İUAB) kongresine katılmak için İstanbul’a geldi. Ramsay MacDonald Birinci Dünya Savaşı’na ve İzmir’in işgaline karşı çıkan, Avrupa sosyalist camiasının tanınmış bir ismiydi.

İleri gazetesi, 20 Ekim’de ziyaretle ilgili şu haberi verdi:

“Komünistlik Rusya’da da bugün iflâs etmiştir diyen misafiri selamlayan birliğin önde gelen siması Şakir Rasim de Milleti boyunduruktan kurtaran Türk ricalinin reisi Mustafa Kemal Paşa için ‘yaşasın’ diye bağırmazsak nankörlükle itham edileceğimizden korkarım diye söylevini tamamlamıştır.”

İUAB, bünyesindeki sendika sayısı 30’a çıkarıp Türkiye Umum Amele Birliği’ne (TUAB) dönüştü ve 1923 yılı sonunda kapatıldı.

İstanbul'un kurtuluşundan 13 gün sonra, Birleşik Krallığın ilk İşçi Parti'li Başbakanı olan James Ramsay MacDonald Çemberlitaş’taki Şark Mahfeli Lokali’nde. Bu önemli anın hatırası için lokalin bahçesinde Foto Türk fotoğrafçısına poz veren 34 kişi 3 sıra halinde objektife bakıyor. Fotoğrafın tam merkezinde bulunan İngiliz İşçi Partisi lideri James Ramsay MacDonald’in önüne küçük bir kilim konularak misafire verilen önem de gösterilmiş.

Oturanlar arasında en sağdaki İstanbul Umum Amele Birliği Başkanı Şakir Rasim. Önde soldan ikinci, gazeteci Velid Ebüzziya. Fotoğrafın altına, o ana tanıklık etmişlerden birisi de tarih ve içeriği hakkında bilgi edinmemize olanak sağlayan notu düşmüş:

“19 Teşrinievvel (Ekim) 1923. İstanbul Umum Amele Birliğinin İngiltere Amele Partisi Reisi Ramsay Mc Donald şerefine vermiş olduğu ziyafet intibaatından. Foto: Türk Divanyolu”

Details
previous
Go to Page: / 7
next